Welke kansen bieden de metaverse en NFT's?

– 8 minuten leestijd

Metaverse en NFT’s, welke kansen bieden ze voor jou?

Het onderwerp metaverse wordt ook steeds populairder in de zakelijke wereld. We onderzoeken in dit artikel hoe de groei van de metaverse momenteel de rollen van merken en retailers beïnvloedt, en hoe Walmart en Zara voorop gaan in deze nieuwe technologische revolutie.

Walmart

Walmart is een grote detailhandelsketen die supermarkten, meubelwinkels, elektronica winkels, kledingwinkels, benzinestations, apotheken en andere winkels bevat. Het is een van de grootste detailhandelsbedrijven ter wereld, met meer dan 11.000 winkels in 27 landen.

Walmart stapt de metaverse binnen

Aan het einde van 2021 nam Walmart stappen om de metaverse binnen te gaan. Walmart diende meerdere nieuwe in die aangeven dat ze van plan zijn virtuele goederen te maken en te verkopen, een virtuele valuta aan te bieden en NFT’s te verkopen. Dit is een belangrijke stap voor de metaverse. De meest bekende detailhandelsketen van Amerika zet zich op deze platform neer. Dit toont aan dat merken en retailers een belangrijke rol zullen spelen in virtuele omgevingen. De groei van de metaverse zal de manier waarop merken en retailers zich presenteren in de virtuele wereld beïnvloeden. Aangezien de grenzen tussen online en offline winkelen al vervaagd zijn, zal dit gevolgen hebben voor de marketing- en verkoopstrategieën in de toekomst.

Wat is de metaverse?

Wat is de metaverse? De Metaverse is een virtuele wereld waarin mensen kunnen communiceren, spelen, werken en winkelen. Het is een soort internet, maar dan in een 3D-omgeving, waar je een virtuele versie van jezelf kunt creëren en rond kunt lopen in verschillende virtuele omgevingen. Het is een nieuwe manier van interactie en verbinding met anderen, zowel online als offline. Veel mensen denken dat de Metaverse de toekomst is van hoe we ons verbinden en interacteren met elkaar en met dingen die we willen kopen. Het is een soort spel, maar ook heel serieus omdat het ons kan helpen bij het werk en het kopen van dingen. Het kan ook een nieuwe manier bieden voor bedrijven om hun producten en merken te presenteren en te verkopen. Dit is iets om in de gaten te houden in de toekomst.

NFT’s en de kansen voor merken

NFT’s staat voor Non-Fungible Tokens, het zijn digitale objecten die uniek en niet vervangbaar zijn. Merken kunnen NFT’s gebruiken om in de virtuele wereld op een nieuwe manier met consumenten te communiceren. Bijvoorbeeld door speciale NFT’s te verkopen die alleen beschikbaar zijn voor hun klanten of door NFT’s te gebruiken als een soort van certificaat van echtheid voor hun producten. Dit kan helpen om merken meer waardevol te maken voor consumenten. NFT’s bieden retailers een unieke manier om hun merk te promoten. Marketers willen jongere generaties interesseren voor hun producten en merken. Door hun aanwezigheid in de metaverse, kunnen ze – mits de metaverse populair wordt onder deze doelgroep – op een nieuwe en effectievere manier met hen communiceren.

Zara

Zara is een Spaanse multinational kledingbedrijf, eigendom van Inditex groep. Het is een van de grootste mode-ketens ter wereld en biedt betaalbare mode- en lifestyle-producten voor mannen, vrouwen en kinderen. Het bedrijf richt zich op snelle mode en brengt wekelijks nieuwe collecties uit. Zara heeft winkels in meer dan 90 landen en heeft een grote online aanwezigheid. Het bedrijf heeft ook een virtuele winkel op de metaverse, Zepeto, waar consumenten virtuele producten kunnen kopen.

Zara en NFT’s

Het kledingmerk Zara maakt optimaal gebruik van de branding-kansen die ontstaan door NFT’s. Zij hebben een collectie gelanceerd die zowel in de winkel als in hun virtuele winkels in hun metaverse, Zepeto, verkocht wordt. Zara heeft beide collecties op dezelfde prijs gesteld, waardoor er een soepele overgang ontstaat tussen wat een gebruiker in het echt draagt en wat hun metaverse-avatar draagt. Door beide collecties aan te bieden, wordt het merk herkend waar de gebruiker ook is: online, in de winkel en nu ook in de virtuele wereld. Dit betekent voor Zara dat deelname aan de metaverse niet alleen leidt tot verkoop van hun NFT’s, maar ook de kans verhoogt dat een consument bij hen in de winkel koopt. Door een kledingstuk als NFT te verkopen, wil Zara – en andere merken zoals zij – meer producten verkopen via zowel de fysieke winkel als e-commerce kanalen. Merken kunnen het voorbeeld van Zara volgen, en gebruik maken van de kansen die de metaverse biedt voor hun merk. Ook al zijn de commerciële toepassingen van de metaverse nog nieuw, mensen geven al geld uit aan NFT’s en de bijbehorende echte producten.

Wat is een NFT?

Wat is een NFT? NFT staat voor Non-Fungible Token. Dit zijn unieke digitale objecten die geverifieerd worden door middel van blockchain technologie. Dit betekent dat elk NFT uniek is en niet vervangen kan worden door een ander. Merken kunnen NFT’s gebruiken om de authenticiteit van hun producten te verifiëren voor de consumenten. Bijvoorbeeld door een NFT te verkopen als certificaat van echtheid voor een specifiek product. NFT’s zijn uniek in de zin dat ze niet vervangbaar zijn door iets anders, zoals een bitcoin die kan worden vervangen door een andere bitcoin. NFT’s kunnen bijvoorbeeld digitale kunstwerken, virtuele gebouwen in een spel of zelfs virtuele land zijn. Ze zijn populair in de metaverse omdat ze een nieuwe manier bieden voor merken om met gebruikers te communiceren en een unieke branding kans. NFT’s zijn ook een manier voor mensen om hun bezit van digitale activa te bewijzen en deze op de markt te verkopen. Het is een interessante ontwikkeling in de wereld van blockchain en virtuele economie.

Metaverse, AR en Storytelling

Het vertellen van het verhaal van je merk is de sleutel tot een effectieve interactie met de consument. Merkverhalen vertellen via AR heeft zich al bewezen in de mobiele e-commerce. En naarmate de metaverse zich ontwikkelt, zal AR ook onvermijdelijk evolueren.

Augmented reality

AR heeft de manier waarop merken met consumenten communiceren veranderd. Het brengt producten in de handen van gebruikers en stelt hen in staat om te zien hoe ze goederen in hun huis kunnen gebruiken voordat ze een aankoop doen. De metaverse brengt AR naar een hoger niveau door consumenten volledig te onderdompelen in een virtuele wereld waar ze goederen op een intiemere manier kunnen bekijken en evalueren dan ooit tevoren. Draagbare AR-apparaten zullen gebruikers in de metaverse brengen, waardoor de lijnen tussen virtuele realiteit en de fysieke wereld op een manier vervagen die we nog niet eerder hebben gezien. Wearables maken het voor gebruikers mogelijk om de metaverse binnen te gaan en deze wereld te zien door de ogen van de eerste persoon, waardoor de scheidslijn tussen fysieke en e-commerce vervaagt. Deze intieme interactie biedt merken een unieke kans om verbinding te maken met consumenten waar ze ook zijn, van de winkelgang tot hun woonkamer. Bovendien biedt de metaverse merken een nieuwe plek om het verhaal achter hun merk te vertellen. Door middel van een diepgaande en boeiende storytelling, kunnen merken de consument informeren, betrekken en positieve invloed uitoefenen op aankoopbeslissingen.

Kansen in de metaverse

Laten we duidelijk zijn: het kan enkele jaren duren voordat de belangrijkste toepassingen van de metaverse duidelijk zijn. Maar door vroeg te beginnen met de metaverse kan het succes van een merk een grote boost krijgen. Net als elk commercieel kanaal, zal succes in de metaverse uiteindelijk afhangen van de kwaliteit van je producten en content. En of het je lukt verbinding te maken met de juiste doelgroep op het juiste moment.

Productfotografie, 3D rendering en AR productie

Kwalitatieve productfotografie is van groot belang om te slagen in de virtuele wereld. Kopers zijn kopers, of ze nu in persoon zijn, op een e-commerce website of in de metaverse. Onderzoek toont aan dat de kwaliteit van productfoto’s een van de belangrijkste factoren is die invloed hebben op een consument om een aankoop te doen. Studies hebben aangetoond dat 75 procent van de kopers een webshop direct verlaten als de fotokwaliteit ondermaats is. De kwaliteit van je productfoto’s zal je verkoop maken of breken. Dit geldt voor e-commerce kanalen en voor de metaverse. Epic36 biedt merken en retailers in verschillende branches productfotografie en 3D rendering aan die je goederen helder, nauwkeurig en professioneel presenteren. Door elk aspect van je producten te tonen, bieden onze 360 graden fotografie en 3D rendering consumenten een volledig beeld van je items en is bewezen dat dit conversies verhoogt. Doorbeelden laten niet alleen zien dat het merk professioneel is, maar geven kopers ook het vertrouwen om je producten te kopen.

Tot slot

Een goede vraag om jezelf te stellen is: Hoe zal de metaverse onze rollen in de komende vijf tot tien jaar beïnvloeden? Hoewel het moeilijk is om te voorspellen, is één ding zeker: de impact zal gevoeld worden. Terwijl de wereld en de consument verandert, zullen merken en retailers zich aanpassen. Ben jij er klaar voor?

Gerelateerde blogs