Wat is het verschil tussen JPEG, JPG, PNG en WebP bestanden?
JPEG, JPG, PNG en WebP zijn verschillende bestandsformaten voor het opslaan van afbeeldingen.
Er zijn veel verschillende bestandsformaten beschikbaar voor het opslaan van afbeeldingen, maar vier van de meest populaire zijn JPEG, JPG, PNG en WebP.
JPEG
JPEG (Joint Photographic Experts Group) is een lossy compressieformaat dat wordt gebruikt voor het opslaan van foto’s.
Een lossy compressieformaat houdt in dat bij het comprimeren van een bestand bepaalde informatie wordt verwijderd die het menselijk oog niet snel zal opmerken. Hierdoor kan de bestandsgrootte worden verminderd, maar er zal wel kwaliteitsverlies optreden.
Het is een van de meest populaire formaten voor foto’s omdat het een hoge compressie biedt zonder veel kwaliteitsverlies.
Op het internet is JPEG populair voor foto’s. Het kan een breed scala aan kleuren en tinten in hoge kwaliteit opslaan, terwijl de bestandsgrootte klein blijft.
En wat is dan JPG?
JPG is gewoon een uitbreiding van het JPEG-formaat. Het is een extensie van JPEG en de enige reden waarom JPG drie tekens lang is in plaats van vier, is dat vroege versies van Windows een drieletterige extensie voor bestandsnamen vereisten.
Wat zijn de voordelen van JPG?
Hoge compressie zonder veel kwaliteitsverlies. JPG is een lossy-formaat, wat betekent dat het bestand grootte vermindert door informatie te verwijderen die het menselijk oog niet snel opmerkt. Dit maakt JPG een geschikt formaat voor foto’s omdat het de bestandsgrootte kan verminderen zonder dat er veel kwaliteitsverlies optreedt.
Breed ondersteund. JPG is een van de meest populaire en universeel ondersteunde beeldformaten. Het wordt ondersteund door bijna alle beeldbewerkingssoftware en wordt vaak gebruikt voor het opslaan van foto’s op digitale camera’s, smartphones en sociale media.
Geschikt voor fotografie. JPG is speciaal ontworpen voor het opslaan van fotografie, dus het is een van de beste formaten voor het opslaan van afbeeldingen met veel kleur- en tonaliteitsvariatie.
-
Voordelen van JPEG en JPG
- Populair beeldformaat voor foto's
- Hoge compatibiliteit (werkt in alle browsers en apps)
- Bestandsgrootte verkleinen zonder al te veel kwaliteit op te offeren
-
Nadelen van JPEG en JPG
- Een deel van de gegevens van de originele afbeelding gaat verloren
- Ondersteund geen transparante achtergronden
PNG
PNG (Portable Network Graphics) is een formaat dat wordt gebruikt voor het opslaan van afbeeldingen met transparantie. Dit formaat biedt ook lossless compressie, wat betekent dat er geen kwaliteitsverlies optreedt bij het opslaan van een afbeelding. PNG wordt vaak gebruikt voor logo’s, iconen en afbeeldingen met transparante achtergronden.
Wat zijn de voordelen van PNG?
Verliesloze compressie. PNG is een formaat dat lossless (verliesloze) compressie gebruikt, wat betekent dat er geen informatie wordt verwijderd tijdens het comprimeren van het bestand. Hierdoor blijft de kwaliteit van de afbeelding intact, zelfs na het opslaan in dit formaat. Dit maakt PNG een geschikt formaat voor afbeeldingen die later nog vaak bewerkt zullen worden.
Ondersteuning voor transparantie. PNG ondersteunt transparantie, dit maakt het formaat geschikt voor het opslaan van afbeeldingen met transparante achtergronden, zoals logo’s, iconen en afbeeldingen met transparante elementen.
Breed ondersteund. Net als JPG wordt ook PNG ondersteund door bijna alle beeldbewerkingssoftware en wordt vaak gebruikt voor het opslaan van afbeeldingen op het internet, zoals in websites en apps. Ook wordt het gebruikt voor het opslaan van afbeeldingen in documenten en presentaties.
-
Voordelen van PNG
- Ondersteund transparantie
- Geen kwaliteitsverlies
-
Nadelen van PNG
- Grotere bestandsgroottes in vergelijking met andere formaten zoals JPEG en WEBP
WebP
WebP is een beeldformaat ontwikkeld door Google, het biedt een hoge compressie zonder dat er veel kwaliteitsverlies optreedt. WebP wordt vaak gebruikt voor het opslaan van afbeeldingen op het internet omdat het kleiner is dan andere formaten, waardoor de laadtijd van een pagina sneller wordt.Wat zijn de voordelen van WebP?
Kleine bestandsgrootte. WebP WebP is een beeldformaat ontwikkeld door Google, het biedt een hoge compressie zonder dat er veel kwaliteitsverlies optreedt. Dit maakt WebP een geschikt formaat voor het opslaan van afbeeldingen op het internet omdat het kleiner is dan andere formaten, waardoor de laadtijd van een pagina sneller wordt. Ondersteuning voor transparantie. WebP ondersteunt ook transparantie, net als PNG. Dit maakt het formaat geschikt voor het opslaan van afbeeldingen met transparante achtergronden, zoals logo’s en iconen. Breed ondersteund (alleen door nieuwe browsers). WebP wordt ondersteund door moderne browsers zoals Chrome, Firefox, Edge en Opera, en wordt vaak gebruikt voor het opslaan van afbeeldingen op websites en mobiele apps. Ook wordt WebP steeds meer ondersteund door andere software zoals Adobe Photoshop en Illustrator.-
Voordelen van WebP
- Ondersteund transparantie
- Geavanceerde compressie met weinig kwaliteitsverlies
-
Nadelen van WebP
- Oudere browsers en software ondersteunen vaak geen WebP bestanden.
FAQ
WebP is een betere keuze. WebP bestanden zijn 20 tot 30 procent kleiner dan PNG bestanden, maar behouden dezelfde beeldkwaliteit als PNG. WebP bestanden zijn dus kleiner en zorgt voor een snellere website.
Wanneer je een PNG bestand converteert naar WebP, is er geen garantie dat de kwaliteit van de afbeelding exact hetzelfde zal blijven. Maar het verlies van kwaliteit is meestal minimaal is en vaak niet zichtbaar is voor het menselijk oog.
Transparante WebP afbeeldingen wordt ondersteund door de meeste moderne browsers, waaronder Google Chrome, Microsoft Edge, Firefox en Opera. Maar Safari ondersteunt geen transparante WebP afbeeldingen op iOS en macOS. Dit kan een probleem zijn als je afbeeldingen gebruikt met transparantie op je website en veel van je gebruikers Safari gebruiken.
Als je ervoor kiest om transparante WebP afbeeldingen te gebruiken, is het belangrijk om rekening te houden met de browserondersteuning en ervoor te zorgen dat je website een fallback afbeelding heeft voor oudere browsers die WebP niet ondersteunen. Je kunt bijvoorbeeld afbeeldingen in meerdere bestandsformaten opslaan en weergeven op basis van de browser die je bezoekers gebruiken.
Kort samengevat
JPEG is een veelgebruikt bestandsformaat voor foto’s en afbeeldingen met veel kleurgradaties. Het biedt goede compressie voor afbeeldingen met veel details en is daardoor ideaal voor fotografie.
JPG is eigenlijk hetzelfde als JPEG, maar dan met een kortere bestandsnaam. Beide formaten zijn uitwisselbaar en kunnen op dezelfde manier worden gebruikt.
PNG is een ander veelgebruikt bestandsformaat, vooral voor afbeeldingen met transparantie. Het biedt betere compressie voor afbeeldingen met vlakke kleurvlakken en heeft geen verlies van kwaliteit.
WebP is een relatief nieuw bestandsformaat dat is ontwikkeld door Google. Het biedt uitstekende compressie voor afbeeldingen met veel details en heeft een hogere beeldkwaliteit dan JPEG of PNG bij dezelfde bestandsgrootte.